Как да изберем правилния акумулатор за автомобила си?

Избор по капацитет

Капацитета на акумулатора се измерва в амперчасове, съкратено-АЧ или АH. Ние препоръчваме акумулатора с най-голям капацитет който може да се вмести в гнездото за монтаж.

Големият капацитет осигурява:

  • по-дълъг престой на автомобила с включени или забравени ел.консуматори при спрян двигател, при което няма да се затрудни последващото стартиране.
  • по -дълго пътуване с повреден алтернатор(динамо).
  • по-дълга експлоатация на акумулатора.
  • повече на брой стартирания на двигателя при затруднено запалване и/или при ниски температури

Избор по стартов ток

На етикета на всеки акумулатор е даден капацитета в АН и стартовият ток в ампери /А/.Стартовият ток за акумулаторите произвеждани в страните от Европейския съюз, се определя съгласно стандарта ЕN-европейски норми, след охлаждане на акумулатора до минус 18 градуса. Ако сте направили избор по капацитет, например 12 V/62AH, и трябва да избирате между различни модификации и марки акумулатори, ние препоръчваме акумулатора с най- висок стартов ток.

По високият стартов ток осигурява:

  • безпроблемно запалване при ниски температури.
  • по-дълъг експлоатационен живот.

От произвежданите в България акумулатори, МОНБАТ са с най-висок стартов ток . МОНБАТ превъзхождат по стартов ток и голяма част от вносните акумулатори.

Избор по начин на обслужване

Ние препоръчваме използването на необслужваеми (maintenance free) акумулатори. При едни и същи габаритни размери този вид са с по-голям капацитет и стартов ток. Не се нуждаят а, и не може да се доливат с акумулаторна вода през целият срок на експлоатация. При този тип акумулатори приемането на рекламация по време на гаранционния срок е улеснесно, в сравнение с класическите обслужваеми акумулатори.

Обслужваемите акумулатори са относително по-евтини, но:

  • за да работят нормално и по -дълго изискват честа проверка на нивото на електролита и съответно доливане на вода /акумулаторна/.
  • имат сравнително бърз саморазряд – загуба на капацитет при престой на автомобила без да е в движение, или стоейки на склад. В такива случаи е задължително акумулатора да се дозарежда със заряден токоизправител /зарядно за акумулатор/.