Как да се грижим за акумулатора си?

Два основни типа акумулатори

Двата основни типа акумулаторни батерии налични на пазара в момента са класическите обслужваеми и по-новите необслужваеми (maintenance free) акумулатори.

Обслужваеми акумулатори

Обслужваемите акумулатори са традиционна и изпитана технология, произвеждана от десетилетия и представляваща все още множеството инсталирани батерии на българския автомобилен парк. Характеризират се с това, че водачът има достъп до електролита на батерията, посредством отвори на всяка клетка. Целта на тези отвори е да може да се контролира гъстотата на електролита (общо казано съотношението между количеството вода и сярна киселина) и необходимост да може да се налива дестилирана вода.

Под влиянието на околната среда (високи температури през лятото) и / или неправилна функция на зарядната система на автомобила, електролитът в батерията кипи и това води до изпаряване на вода. Концентрацията на киселина в клетките се покачва, което може да доведе до повреда на оловните плочи на батерията и намаляване на живота й или даже до пълна негодност за употреба.

За да се избегнат тези проблеми, препоръчваме чест контрол на гъстотата на електролита и при необходимост добавяне на дестилирана вода. Най-добре е контролът и евентуално необходимите корекции да бъдат извършени от професионалисти, заедно с контрол на зарядната система. Затова Ви каним да ни посетите и да се доверите на специалистите ни.

Необслужваеми акумулатори

Необслужваемите акумулатори, които са все по-популярни на пазарасе характеризират с херметически запечатаните си кутии, които предотвратяват изпаряването на вода при високи околни температури и правят невъзможен и излишен контрола на електролита и доливането на дестилирана вода. Този тип батерии от една страна са по-удобни и практични за водача, защото правят ненужна честата профилактика. От друга страна обаче, неправилната функция на зарядната система може все пак да доведе до кипене на електролита. И тъй като доливането на дестилирана вода е невъзможно, високата му гъстота неминуемо води до съкращаване на живота на батерията и в крайна сметка до пълна й негодност за употреба. Затова Ви съветваме да контролирате състоянието на зарядната система на автомобила си по-често или най-добре да поверите това досадно задължение на специалистите ни. 

Честата профилактика си заслужава

Честите посещения при нашите специалист могат да доведат до по-дълъг експлоатационен живот на батерията Ви и да Ви спестят ценно време и средства. Ако пък си закупите нов акумулатор от нас, получавате и безплатни профилактични прегледи до края на живота му.